Teszt

Mit Kell Feltétlenül Megadnia A Munkatársainak Ha Szeretné Őket Megtartani.. #1

Kedves Olvasó!

 

Az élet tele van olyan pillanatokkal, amikor értetlenül állunk mások cselekedetei előtt.. pillanatokkal amikor azt kívánjuk bárcsak tudnánk mi késztette cselekvésre ezt az embert.  Felmond egy munkatárs, pedig úgy tűnt szerette, amit csinál.  Megcsal a házastársunk, pedig úgy tűnt odavan értünk.  Hazudunk egy barátunknak, holott őszinte embernek valljuk magunkat.  Vajon miért ?

Az emberi viselkedés gonoszul összetett folyamat és ráadásul, az azt irányító erők láthatatlanok.  Lehetetlen őket mikroszkóp alatt vizsgálni.  Szerencsére elég régen tanulmányozza az ember a témát ahhoz, hogy az égető és súlyos problémákra válaszokat találjon.

Ebben a bejegyzésben egy olyan erőről beszélünk, ami sokkal több, mint egyszerű vágy..  ez az erő ugyanis

 

MASSZÍV SZÜKSÉGLET

 

( Apropó:  Indítok egy sorozatot ugyanezzel a főcímmel: „Mit Kell Feltétlenül Megadnia A Munkatársainak Ha Szeretné Őket Megtartani” ) Egy már korábban is megjelent, igaz más címen.  Olvasson bele.

 

Ha megadja nekik ezt a szükségletüket, akkor motiváltabbak, energikusabbak,  jobb kedvűek lesznek.. és többet teljesítenek ( rövidebb idő alatt ), mint azt korábban gondolta. Ráadásul mindenféle extra anyagi ösztönzés nélkül.  Komolyan.  Ez az szükséglet nem más, mint a különlegesség, a fontosság és egyediség érzése.  Nézzen csak körbe maga körül.  A cselekedeteink jelentős része erre irányul..  Íme néhány fizikai megnyilvánulása ennek az egyébként láthatatlan erőnek.

 

 • A jó gyerekek rosszul viselkednek ha azért kapnak figyelmet..

 

 • Van, aki tele tetoválja magát csak azért, hogy így lógjon ki a sorból..

 

 • Vannak, akik extrém módon öltözködnek..

 

 • Vannak, akiknek több diplomája van, mint alsónadrágja..

 

 • Egyesek depresszióba esnek, csak azért, mert azáltal különlegesnek tűnhetnek..

 

 • Van, aki drága sportkocsival.. ..milliós órával fejezi ki mennyire különleges ember

 

 • Van aki okosabbnak akar látszani, mint bárki más..

 

 • ..és persze vannak, akik több pénzt akarnak keresni mindenkinél..

 

..a lista végtelenen.  Sokan úgy kapják meg ezt az érzést, hogy mesterévé vállnak egy képességnek, amit „senki” nem csinál jobban náluk..  Nem az a kérdés, sikerül-e kielégítenünk ezt a szükségletünk.  A kérdés csak az:  Pozitív, negatív vagy semleges módon oldjuk azt meg.

Aki depresszióba esik, mert az figyelmet irányít rá az egy negatív módot választott.  Aki extrém módon öltözködik az szerintem semlegesen..  Aki a diplomákat gyűjti.. a teljesítményt hajszolja az pozitív módot talált ( egy bizonyos szintig persze és ez is kontextus függő )

 

Nos.. Mivel minden ember szereti különlegesnek érezni magát, ezért egy olyan munkahelyen ahol ezt megkapják sokkal szívesebben tartózkodnak..

 

ahol nem, ott lazsálni fognak.. ..és azt akár készpénznek is veheti.

Megjegyzés:  A különlegességre való törekvés csak 1, a 6 szükségletünk közül.  Vannak, akiknek nem ez szerepel az első helyen.. őket máshogyan fogja tudni megmozgatni..  viszont az emberek jelentős része ( úgy 80%-uk ) életük minden pillanatában veszettül különleges és egyedi akar lenni..

 

Ezen a ponton talán azon tűnődik, hogyan adhatja meg a munkatársainak ezt az érzést.  Adok néhány tippet, amit már ma elkezdhet..

 

 • Nyilvános dicséret, elismerés

 

 • Kommunikálni miért olyan fontos az, amit a cég csinál..

 

 • Kommunikálni és demonstrálni miért nélkülözhetetlenek a folyamatban

 

 • Olyan tapasztalatoknak kitenni őket, ahol érzik hogy, amit csinálnak az számít

 

 • Észrevenni olyan pozitív dolgokat rajtuk, amit korábban senki

 

 • Extra felelőséggel felruházni őket..

 

Az, hogy mennyire érzik magukat fontosnak egy feladatban az sokkal inkább a meggyőződéseiken és nem a valóságon alapszik.  Mindenki látott már olyan jegyellenőrt, aki úgy viselkedett, mintha övé lenne a legfontosabb munka a világon..  de láttunk már olyan orvost is, aki cseppet sem érezte magát fontosnak a munkájában..  Így végső soron az a cél, hogy ezekkel az apró gesztusokkal új hiedelmeket formáljunk a munkatársak fejében..

Összefoglalva:  A legtöbb ember csak akkor érzi magában a hajtóerőt ha a munkájában különlegesnek fontosnak érezheti magát.. Ha ehhez hozzásegítjük őket, akkor ezt a teljesítményükkel hálálják majd meg..

 

Remélem segítettem.

 

Józsi

 

Ui: Mindössze egy szokásra vagy..

Uui:  Legyen tagja annak bennfentes, ELIT vezetőkből álló listának, akik minden héten 1 szervezetfejlesztéssel kapcsolatos ( a fentihez  hasonló ) tudásanyagot kapnak..  Mindössze annyi a dolga, hogy kitölti a lenti űrlapot.. SOHA nem küldünk spam-et és bármikor 1 kattintással leiratkozhat. Ez egy nagyon klassz közösség és szívesen látnánk Önt is benne 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük