Teszt

Mindent 1000X Kell Elmondania A Munkatársainak ?

Kedves Olvasó!

 

Tudod mire gondolok, ugye ?.  Szinte minden menedzser és vezető szembesült már azzal amikor bizonyos utasításokat minden egyes nap újra meg újra ismételnie kellett..  Akár éveken keresztül.

Ez azt is jelenti, hogy amikor ez a vezető nincs jelen, akkor jó eséllyel a feladat sem lesz elvégezve.  Ez pedig túl sokat árt hosszú távon.

Ezt a rövid bejegyzést azért írtam, mert ez a probléma könnyűszerrel kezelhető, ha tudjuk hogyan..

Hadd kérdezzek valamit..

Kellett már fegyelmeznie a munkatársakat a következőkre ?

 

  • Kávéfogyasztás

 

  • Lazsálás

 

  • Facebook böngészése munkaidőben

 

  • Beszélgetés a kollégákkal

 

  • Feladat másnapra halasztása

 

  • Halogatás

 

stb stb.

 

Ha jól sejtem, nem.  Miért ?  Egy ember viselkedését csak akkor érthetjük meg ha megértjük a mögötte meghúzódó valódi okokat.  Az egyik legfontosabb dolog, amit tőlem megtanulhat az a következő..

 

Minden emberi cselekvés akörül a kényszer körül forog, hogy elkerüljük a fájdalmat és örömöt szerezzünk magunknak..

 

A válasz a kérdésre is ebből következik.  A kávézás.. a kollégákkal való csevegés örömteli dolgok ( sokaknak ), ezért azt önfegyelem gyakorlása nélkül is megy. Sőt.  Egyenesen kényszert érzünk az elvégzésükre.

A másik oldalon viszont elkerüljük azokat amelyek fájdalommal járnak.  Nem nehéz kitalálni melyek ezek.  Szinte minden, ami előre mozdítja az üzletet.  Ezek ugyanis a komfort zónán kívülre esnek.  Sokszor bátorságot.. a képességeink egészen más szintre fejlesztését kívánják.   Ilyenek a hideghívás.  Prezentáció megtartása.  Tanulás.  Kockázatvállalás.  Kapcsolatépítés. Nyilvános beszéd. Cserébe ezek a tevékenységek lehetőséget adnak a növekedésre és olyan eredményeket érhetünk el általuk, amelyeket csak a társadalom egy ELIT  rétege.

Van egy másik csoportja is a fájdalmas tevékenységeknek.  Ezek azok amelyek elképesztően unalmasak.  Nem nagyon találkoztam még senkivel, aki napi 12 órában őszinte mosollyal végezné a papírmunkát..

 

A feladat adott.

 

Ha nem akarja, hogy folyton fegyelmezni kelljen a munkatársakat, akkor a fájdalmas tevékenységeket ÖRÖMTELIVÉ kell tennie számukra..

Hogyan ?  Ez a millió dolláros kérdés.

Bár rengeteg módszer létezik, most megosztom Veled az egyik kedvencemet.. ( ami olyan jól működik, hogy időnként csalásnak érzi az ember )  Íme..

 

Használj Metaforákat

 

Egy adott dologgal kapcsolatos érzéseink mindig 2 dolog függvényei.

  • Mit jelent nekünk az a dolog.
  • Hogyan reprezentáljuk azt az elménkben.

 

Maradjunk most a jelentés résznél.  Ha a gyerekednek már egy órája otthon kellene lennie, de még sehol nincs, akkor hogyan fogod érezni magad ?

Dühös leszel vagy kétségbeesett ?

Ez csak azon múlik mit jelent Neked a távolléte.  Ha úgy gondolod baleset érte, akkor aggódni fogsz és kétségbeesni.. Ha szerinted a zűrös haverjaival bandázik, akkor valószínűleg dühös leszel rá..

 

A reakciódat a történteknek adott jelentés határozza meg.

 

..de mégis mi határozza meg a jelentést ?  Mindössze 3 dolog.  Az egyik legerősebb faktor a meggyőződéseink.

Tegyük fel van 2 ember, akik mindketten szeretnének különlegesek lenni, abban amit csinálnak. Szeretnék magukat fontosnak érezni a munkájukban ( manapság sokra értékeljük ezt a szükségletet )

Az egyik meggyőzőse szerint az ő munkája egyáltalán nem fontos és gyakorlatilag bárki képes azt elvégezni.

A másik szerint viszont ez a munka kritikus fontosságú és nagyon kevesen képesek hasonló színvonalon elvégezni azt.

Mit gondolsz egyformán fogják élvezni amit csinálnak ?  Természetesen nem.  Aki szerint fontos, amit csinál az jóval több hajtóerőt és motivációt fog érezni.  Ez pedig meglátszik majd a munkája minőségén.  Hamarabb kap előléptetést, fizetésemelést és elismerést is..  Talán ezért mondják, hogy a boldogság a siker titka és nem fordítva.

Őt bizonyára kevésbé kell majd noszogatni, mint azt aki a meggyőződései miatt kevésbé szereti, amit csinál..

 

Na de mégis hogyan segíthet neki új meggyőződéseket formálni ?

 

Az általam ismert leggyorsabb és leghatékonyabb eszköz a metaforák használata.  Metaforát használunk amikor azt mondjuk.. „olyan, mint”

Nézzünk egy példát.

A munkatársunk nem érzi jól magát taxisként.  ( random példa )

 

Első lépés: megkeressük azt az érzést, amit igazán érezni akar taxizás közben.  ( ez esetben az az érzés miszerint, amit csinál az számít )

Második lépés:  Keresünk egy olyan tevékenységet, amiben megkapja ( megkapná ) azokat az érzéseket.

Harmadik lépés: Rámutatunk, hogy a 2 kísértetiesen hasonlít egymáshoz.  „Pont olyan, mint..”

 

A taxizás esetén például ott a szállító című film.  Jason Statham egy különleges képességekkel felruházott akcióhőst játszik, aki menő..  van pénze.. jóképű és a nők odavannak érte.. ( de alapvetően csomagokat szállít A pontból B pontba )

Ha rámutatunk, hogy  „taxisként olyan, mintha ő lenne a Jason Statham”, akkor egy hétköznapi helyzetbe áthoztuk azokat az érzéseket, amelyeket akcióhősként érezne.  ( végülis nem erről szól minden változás ? )

Ez most egy gyagyás példa volt, de szerettem volna megmutatni hogy még ilyen esetben is működik.

A metaforával megváltoztattuk mit jelent számára a munkája.  Így más érzésekkel vág bele minden nap.  ..ha így tesz, akkor szívesebben is fogja azt csinálni..  Tehát NEM kell nekünk noszogatnunk.

Megjegyzés: A metafora csak akkor működik ha az alanynak van kialakult asszociációja a dologgal kapcsolatban.  Ha ő soha nem látta ( vagy nem kedvelte ) a szállító című filmet, akkor nincsenek érzések, amiket be tudna hozni a képbe.

 

Tegyél egy próbát és alkalmazd.  Meg fogsz lepődni mennyire erőteljes ez a technika.

 

Remélem segítettem.

 

Józsi

Ui: Mindössze egy szokásra vagy..

Uui:  Legyen tagja annak bennfentes, ELIT vezetőkből álló listának, akik minden héten 1 szervezetfejlesztéssel kapcsolatos ( a fentihez  hasonló ) tudásanyagot kapnak..  Mindössze annyi a dolga, hogy kitölti a lenti űrlapot.. SOHA nem küldünk spam-et és bármikor 1 kattintással leiratkozhat. Ez egy nagyon klassz közösség és szívesen látnánk Önt is benne 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük