Teszt

Ki Akar Még Olyan Célt, Amitől Reggelente Energiával Telve Pattan Ki Az Ágyból ?

( Nem csak a fogyókúrázóknak )

Az előző posztban megbeszéltük melyik az az apró, de végzetes hiba, ami miatt olyan sokan szedik vissza a keservesen leadott kilókat.  Kiderült, hogy ezeknek az embereknek nincs olyan céljuk, ami hosszú távon motiválná őket, így a régi szokásaik idővel újra átveszik az hatalmat..

Ez a jelenség persze bármelyik területen előfordulhat..

Most megbeszéljük, hogyan alkothatjuk meg ezt a célt ami annyira örömteli és izgalmas, hogy nem tudunk nem rá gondolni..  majdnem mint mikor szerelmes vagy. 

 

Az emberek különböznek. Butaság lenne azt gondolni, hogy ami engem motivál az téged is fog..    szerencsére néhány minta azért megfigyelhető, amibe így vagy úgy, de mindannyian beleesünk..  A kulcs az, hogy ismerned kell magad és az alapján kitűzni a célod. Máskülönben még ha el is éred azokat..  nem fog boldoggá tenni és fogalmad sem lesz mit rontottál el.

Nézzünk néhány dolgot, aminek az ismerete elengedhetetlen…

 

 

1# Extrovertált / Introvertált

 

Az extrovertált emberek agya nehezebben ingerelhető. Több stimulusra van szükségük ahhoz, hogy inspiráltak legyenek. A figyelmüket leginkább a külvilágra összpontosítják. Ők emberek között érzik jól magukat, mert olyankor feltöltődnek energiával.

 

Az introvertáltak világa sokkal csendesebb. Ők hetekig elvannak egyedül, vagy csak nagyon kevés ember társaságában és még mindig inspiráltak, motiváltak maradnak. Ők jellemzően lemerülnek sok ember társaságában. Egyszerűen kifáradnak a végtelennek tűnő ingerek áradatában.

Ez a 2 véglet. Valahol mindannyian ennek a 2 vonásnak a keveréke vagyunk.

Ha extrovertáltként olyan munkát végzel, ahol egyedül vagy “bezárva” egy irodába és egész nap a számítógépet bámulod..  akkor semmi energiád nem lesz és nem érted miért nem vagy energikus..  Mit gondolsz ebben a levert, unott állapotban lesz olyan célod, amit képes leszel elérni ? Kétlem.

 

..és ez csak egy része a személyiségednek…

 

2# Milyen közegben szeretsz dolgozni ?

 

  1. Vannak „együttműködő” emberek, akik szeretik a felelősséget megosztani másokkal. Ők igazi csapatjátékosok.
  2. Vannak, akik egyedül, önállóan szeretnek dolgozni, viselve az összes felelősséget. ( sokszor kezdik el a saját üzletüket )
  3. ..és vannak akik valahol a 2 között mozognak. Szeretnek társaságban dolgozni, de a saját munkájukat egyedül végzik és vállalják is érte a felelősséget.

 

Újra…  Ha nem abban a közegben mozogsz ahová tartozol, akkor érezni fogod, hogy valami nem stimmel..  Senki nem motivált, ha nem a neki megfelelő szerepet tölti be..

 

Művész / Vezető / Vállakozó

 

3 alapvető identitás. Valamelyikbe te is beletartozol. A legtöbb ember művész, ami annyit jelent, hogy nekik a „hatás” a legfontosabb. Elkápráztatni az embereket azzal, amit tudnak. Eladni. Varrni. Táncolni. Énekelni. Autót szerelni. Mindegy. Ők akkor boldogok igazán ha gyakorolhatják egy képességet, amiben a legjobbak.

 

A baj csak az, hogy mindannyian keresztül mentünk egy kondicionálási folyamaton ami megtanította nekünk, hogy manapság a vállalkozó a menő..  A vállalkozók keresnek sok lóvét..  Ha sok lóvém van, akkor elég különleges vagyok és megkapom a figyelmet, a szeretetet, bármit amire vágyom…  .. ezért a legtöbb művész vállalkozásba kezd..  A gond ezzel a következő..  A vállalkozók nem „képződnek”.. Azok születnek. Őket tényleg a pénz érdekli. A kockázat okozta izgalom élteti őket.  Egy művész típust ez megöl, ezért ő állandó stresszben és aggódásban él majd.

 

..és aztán vannak a menedzser, vezető típusok, akik élnek halnak azért, hogy hatékonyabbá, gyorsabbá, gördülékenyebbé tegyenek folyamatokat.  Azért, hogy vezessenek embereket..

 

Tudom. Logikus lenne, hogy mindenki az csinálja ami őt a leginkább érdekli..  Azonban újra mondom…  a kulturális kondicionálás miatt sokszor nem a szívünkre hallgatunk, hanem arra a hibás térképre a fejünkben ami szerint ezt és ezt kell csinálnod ahhoz, hogy elfogadjanak.. szeressenek.. tiszteljenek..

 Ha kíváncsi vagy melyik kategóriába tartozol, akkor nézd meg hová húzol ha stresszes vagy izgatott vagy. Ennek a 2 érzelemnek a hatására ugyanis automatikusan visszamész az igazi természetedhez.

 

Rengeteg dolgot hozhatnék még fel, ami alapján kategorizálhatnád magad, de ha ezt a hármat ismered, máris többet tudsz magadról, mint az emberek 95 százaléka.

 

Nos.. ezek alapján ideje…

 

Megalkotni a víziót

 

„Várj egy percet…  Én fogyni akarok”.  Mi köze van ennek ahhoz, hogy extrovertált vagyok..

 

Minden. Mivel bármilyen célt is tűzöl ki magad elé..

 

  • fogyni akarsz
  • nyelvvizsgázni
  • több pénzt keresni
  • jobb házasságot
  • tanulni
  • jól nevelni a gyerekeket
  • megmenteni a világot

 

Mindegy.  Motivációra lesz szükséged. Folyamatos, intenzív érzelmi töltetre, ami minden akadály ellenére is hajt előre..  Ez viszont csak akkor lehetséges ha olyan célokat tűzöl ki, ami összhangban van azzal, aki valójában vagy.

 

Kezd el megismerni magad! ..persze légy körültekintő honnan tájékozódsz. Rám se hallgass csak ha már meggyőződtél arról, hogy amit mondtam az tényleg úgy van.

Annyi idióta van manapság, aki “önismereti tréninget” tart, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni.. .. a legtöbbnek pedig halvány fogalma sincs miről beszél.

 

Összegezve:

Minél jobban ismered magad, annál inkább fogsz olyan célokat kitűzni amelyek „illenek hozzád”

Minél több ilyen célt tűzöl ki, annál többet érsz el, annál többet növekedsz és annál jobban érzed magad.

 

Én pontosan ezt kívánom Neked.

 

Józsi

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük