Teszt

A XXI. Századi Vezető Legfontosabb Képessége

Kedves Olvasó..

 

Ha Önt kérdezném melyik a legfontosabb vezetői képeségek, mit mondana ?

 • Empátia
 • Befolyásolás
 • Lényeglátás
 • Előrelátás
 • Emberismeret
 • Lelkiismeretesség
 • Éleslátás

 

stb.. stb.. Ezek mindig is fontosak voltak.  Most is azok és holnap is azok lesznek.

Az elmúlt 50 évhez képest azonban egy dologban biztosan megváltozott a világ, ami egy ÚJ KÉPESSÉG kifejlesztését teszi kötelezővé.

Soha korábban nem változtak ilyen gyorsan a körülmények.  Gyűlölöm ezt leírni, de ami ma működött az nem biztos, hogy holnap is fog.  Ha a céges kultúra a régi marad.. a körülmények viszont változnak.. akkor egyre kevésbé lesz hatékony a munkatársak stratégiája.. így egyre nehezebb lesz sikereket elérni.. ( ez általában lassan történik, ami miatt sokáig észre sem vesszük.  )  Jól szemlélteti ezt az a metafora, amikor egy békát forró vízbe dobnak, és ő azonnal kiugrik.. Viszont mi történik ha hideg vízbe rakják és lassan melegítik fel ?  Megfő mielőtt észrevenné..

Pontosan ez történik sok céggel és emberrel is..  Megfő mielőtt észrevenné.

Nézzünk egy példát

 

20 évvel ezelőtt virágzott a direkt marketing.  A cégek megtanulták milyen szokásokra van szükségük ahhoz, hogy sikert érjenek el.  Listavásárlás.  Hideghívás.  Utánkövetés stb..  Ezek a szokások hamar bebetonozódtak a vállalati kultúrába és nem számít ki jött a céghez dolgozni, vagy azonosult velük vagy léphetett.  A világ azonban változott és a direkt marketing egyre kevésbé lett hatékony.  Már nem szeretnek az emberek idegenektől hívásokat kapni ( sokan fel sem vesznek idegen telefonszámot ) Manapság egy átlag fogyasztónak 16-18 „benyomásra” van szüksége mielőtt vásárló magatartást mutatna.  20 évvel ezelőtt ez a szám 4 volt.  Alkalmazkodni kell és új stratégiákra van szükség.

Ami viszont meglepő, hogy az akkori cégek nagy része.. ma is pontosan ugyanúgy üzemel, mint akkor.. fittyet hányva a piacon történt változásokra..

Ez pedig sokba kerül nekik.  Nagyon sokba.  Ismerek olyan embert, aki 15 évet dolgozott egy biztosítónál olyan pozícióban, aminek a bankkártyás utalások elterjedésével már semmi jelentősége nem volt.  Ezt viszont a felsővezetők sem vették észre hiszen „mi így csináljuk itt a dolgokat”..

Nem hibáztatom őket, hiszen a vállalati kultúra megváltoztatása nem csak a szokásaink hanem az azok mögött meghúzódó meggyőződések megváltoztatásával is jár.  Ez nem könnyű feladat.

 

Viszont egyre inkább nélkülözhetetlen

 

Mi tehát a XXI. századi vezető legfontosabb képessége ?  Ha engem kérdez először is észre venni mi működik és mi nem ( és persze tudni MIÉRT ) ..és képesnek lenni változtatni azon, ami nem!

Az viszont sosem volt könnyű.  Azért nem, mert tetszik vagy sem, de emberből vagyunk.  A régi szokásaink ( a jól bevált módszerek ) „rabjai”.. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a következő makacs, de IGAZ tények..

 • Az újévi fogadalmak 92%-a már az első hónapban elbukik.
 • Mi vagyunk a világ 4. legelhízottabb nemzete
 • Magyarországon óránként 3 ember hal bele a dohányzás következményeibe (
 • 100 üzletből 96 10 éven belül tönkre megy

 

Miért hozom ezeket a példákat ?

Azért, mert fantasztikusan szemléltetik mennyire erősek a régi szokásaink és mennyire életbevágó megtanulnunk, hogyan változtathatjuk meg őket..( erőből ritkán fog sikerülni )  ÍGY MI IRÁNYÍTHATUNK AHELYETT, HOGY ŐK IRÁNYÍTANÁNAK BENNÜNKET. 

Időnként könnyű lehet új módon viselkedni, de szinte mindenki tapasztalta már mennyire gyorsan vissza lehet térni a régi kerékvágásba, ami sokszor észrevétlenül is megtörténik.  Ez viszont egy ennyire gyorsan változó világban nem megengedhető.

“Nem a legerősebb faj lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leggyorsabban képes változni”

– Charles Darwin

A régi szokásaink mindent elkövetnek majd, hogy minden a régiben maradjon.. Erősnek kell lennünk és a helyes technológiára van szükségünk.

Ha ehhez segítségre van szüksége, akkor ez egy jó hely elkezdeni..

 

Remélem segítettem.

 

Józsi

Ui:  Mindössze egy szokásra vagy..

Uui: Legyen tagja annak bennfentes, ELIT vezetőkből álló listának, akik minden héten 1 szervezetfejlesztéssel kapcsolatos ( a fentihez  hasonló ) tudásanyagot kapnak..  Mindössze annyi a dolga, hogy kitölti a lenti űrlapot.. SOHA nem küldünk spam-et és bármikor 1 kattintással leiratkozhat. Ez egy nagyon klassz közösség és szívesen látnánk Önt is benne 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük