Teszt

Unott Alkalmazottakból Lelkes Munkatársak

Ízelítő a bejegyzésből..

  • Miért unják olyan sokan a munkájukat és mit tehet ez ellen. Akár azonnal.
  • Mi a lelkesedés valódi forrása és hogyan csapolhatja meg ezt a tudást egy túlbuzgóan lelkes csapat létrehozásában
  • #1 dolog, ami meggyilkolja a lelkesedést és 6 dolog, amivel MAXIMALIZÁLHATJA.
  • Mennyit számít ha a dolgozók lelkesedése akár 25%-al emelkedik ( több profitot, mint gondolja )
  • Rövid távon sokan képesek lelkesíteni.. Megnézzük hosszú távon hogyan kell csinálni..

 

Kedves Olvasó,

 

Talán nem ismerem Önt személyesen, de ha ezt a blogot olvassa, akkor jó eséllyel van egy vállalkozása amiben alkalmazottak dolgoznak.  ( Apropó:  Beteg vagyok és alig tudom leütni a billentyűket.  Az elütésekért és a nyelvtani hibákért előre elnézést kérek )

Szóval.  Amerika egyik legtekintélyesebb közvélemény kutató cége ( Gallup poll ) felmérése szerint az európai dolgozók mindössze 13%-a aktívan elkötelezett a munkáját illetően.  Ennek majdnem a duplája.. 24% pedig egyenes utálja, amit csinál.

Szükségtelen ecsetelnem, hogy ezek milyen következménnyel járnak, de azért itt van néhány sokkoló adat..

Amikor egy szervezten belül 25%-al nő az elköteleződés, akkor csaknem 22%-al nő a cég jövedelmezősége.  48%-al kevesebb munkahelyi baleset történik és 10 %-al kevesebb lopás.

Peter Drucker mondta gyakran, hogy az üzlet semmi más, mint INNOVÁCIÓ és MARKETING.  Az innováció viszont nem feltétlen a legújabb technológia megalkotása.  Az lehet a munkatársak érzelmi állapotának, munkakedvének javítása is.  A számok nem hazudnak.  Az elkötelezett, lelkes ( és hozzáértő ) munkatársak aranyat érnek.  Hány dolgot ismer, ami egyik pillanatról a másikra  ennyivel  képes növelni a jövedelmezőséget ?.

 

..és ez mind szépen is hangzik, de mint az a felmérésből kiderült, a legtöbb munkatárs nem éppen a lelkes kategóriába tartozik.

A nagy kérdés:  Hogyan csinálhatunk az unott alkalmazottakból lelkes munkatársakat  ?  Ez a nagy kérdés.  ..és épp azon vagyok, hogy erre választ adjak.  Ehhez viszont mélyre kell ereszkednünk az..

 

Emberi Psziché Mágikus Birodalmában

 

Gondoljon vissza egy olyan alkalomra, amikor annyira élvezett valamit, hogy az órák perceknek tűntek.  Miben más ez attól, amikor a percek tűnnek óráknak ?  Nos.  Az érzelmeink azok, akik ennyire erőteljesen befolyásolják a tapasztalatot.  Amikor jól érezzük magunkat repül az idő.

Ennek függvényében csak ki kell derítenünk, mi az amitől jól érezzük magunkat.  Pontosabban ki sem kel derítenünk.  Egy amerikai fickó ( messze az univerzum legjobb viselkedés szakértője ) Tony Robbins úgy 2006 környékén erre is rájött.  Ő az, akit akkor hívnak ha egy atléta ( pl Serena Williams ) vesztésre áll a döntőben és úgy érzi képtelen visszamenni a pályára.  Tony több ezer korábban öngyilkosságot elkövető személlyel dolgozott már együtt és még soha nem veszített el senkit.  Könyvet írhatnának róla.  Vagy kettőt..  Én most csak akartam, hogy tudd ezek a gondolatok sokkal többek puszta véleménynél, mert messze kiállták az idő próbáját és olyan eredményeket produkálnak, amit sokszor pszichiáter szakorvosok sem tudnak megmagyarázni.

A lényeg.  Létezik 6 db emberi szükséglet, amelyek ott állnak minden gondolatunk és cselekedetünk mögött.  Ezek minél magasabb arányban elégülnek ki egy cselekvésben, annál inkább fogjuk azt élvezni. 

Ez pedig csak annyira fontos, hogy 5X mondom el..

 

  1. Létezik 6 db emberi szükséglet, amelyek ott állnak minden gondolatunk és cselekedetünk mögött. Ezek minél magasabb arányban elégülnek ki egy cselekvésben, annál inkább fogjuk azt élvezni.
  2. Létezik 6 db emberi szükséglet, amelyek ott állnak minden gondolatunk és cselekedetünk mögött. Ezek minél magasabb arányban elégülnek ki egy cselekvésben, annál inkább fogjuk azt élvezni.
  3. Létezik 6 db emberi szükséglet, amelyek ott állnak minden gondolatunk és cselekedetünk mögött. Ezek minél magasabb arányban elégülnek ki egy cselekvésben, annál inkább fogjuk azt élvezni.
  4. Létezik 6 db emberi szükséglet, amelyek ott állnak minden gondolatunk és cselekedetünk mögött. Ezek minél magasabb arányban elégülnek ki egy cselekvésben, annál inkább fogjuk azt élvezni.
  5. Létezik 6 db emberi szükséglet, amelyek ott állnak minden gondolatunk és cselekedetünk mögött. Ezek minél magasabb arányban elégülnek ki egy cselekvésben, annál inkább fogjuk azt élvezni.

 

Ezen a ponton talán azt kérdezed, melyik ez a 6 szükséglet ?  Íme:

 

Nézzük őket sorban.

#1 BIZONYOSSÁG

 

Az első szükséglet, ami befolyásolja a viselkedésünket. Van, aki a biztonságra, van aki a kényelemre való törekvésnek hívja.

Ezt érezzük, amikor uralunk egy helyzetet, amikor teljesen biztosak vagyunk magunkban.  Ez a szükségletünk távol tart bennünket a félelmetes helyzetektől.. a fájdalmas tapasztalatoktól.. a bizonytalanságtól. Sokan miatta esznek többet a kelleténél. Gyújtanak rá.  Készítenek terveket.. vagy éppen mondanak le az álmaikról.

Gondoljon csak bele. A fájdalom károkat tenne a testben. A folyamatos károk pedig halálhoz vezetnének. A bizonyosság ezért egyfajta túlélő mechanizmus.

Természetesen az Ön munkatársainak is megvan ez a szükséglete. Ha találnak bizonyosságot a munkájukban, akkor máris élvezetesebb lesz számukra. Ha élvezetesebb lesz, akkor nem kell őket noszogatni, mert maguktól akarják majd csinálni.

Viszont. A bizonyosság csak az első szükséglet. Egyedül ritkán kielégítő motiváló erő.. Sőt, ha túl sok van belőle, unatkozni kezdünk. Stimulánsokat keresünk. Ami nem véletlen, mert ebben a viselkedésben kezdi felfedni magát a II. emberi szükségletünk, amit úgy hívunk..

 

#2 VÁLTOZATOSSÁG

 

Amíg a bizonyosság a kényelem felé mozdít, addig a változatosság az ismeretlen irányába. Mi emberek „nem tudunk egy helyben maradni”. Kell nekünk az érzelmi „hullámvasút”. Kell az állapotváltozás.

Ennek a kielégítésére is rengeteg módunk van.

Van, aki megcsalja a párját..  Van, aki a drogokhoz folyamodik egy gyors hangulatváltozásért, van aki sportolni kezd..

 

Tény.  Mindenki máshogyan értékeli ezeket a szükségleteket. Van, akinek minimális kell belőle, van akiknek tonnányi..  De MINDENKINEK SZÜKSÉGE VAN RÁ.

Ha a bizonyosság mellett még változatos is a munka, akkor még inkább ÉLVEZETESEBB lesz.. még inkább csinálni akarják majd..

 

#3 JELENTŐSÉGTELJESSÉG

 

Az érzés, hogy egyediek, különlegesek vagyunk. Valaki akivel számolni kell. Valaki, aki kilóg a sorból. Aki jobb másoknál.

A mai társadalomban ez a szükséglet a „no.1” A fiatal generáció mindennél jobban vágyik arra, hogy különleges legyen.  Gazdag. Csinos. Népszerű.

Azon a munkahelyen, abban a pozícióban, ahol ez a szükségletük kielégül szárnyalni fognak. Ahol nem, ott folyton gondjaik lesznek és jó eséllyel abszolút nem lesznek következetesek.  Ha elég bizonyosságot és változatosság kapnak és mellette még fontosnakkülönlegesnek is érzik magukat Önnél, akkor már biztosan MOTIVÁLTAK lesznek és alig várják a munkakezdést..

..de azért még van hová fokozni az élvezetet.

 

#4  SZERETET – KAPCSOLÓDÁS

 

A szeretet a lélek oxigénje. Valószínűleg ez a legmélyebb szükségletünk. Érezhetjük ha megölelünk valakit.. vagy ha a természetben sétálunk. Imádkozunk, vagy egyszerűen csak társaságban mozgunk..  A valahová való tartozás érzése ez.

Mint az összes többi szükséglet esetén ez is milliónyi módon kielégíthető. Van aki sajnáltatja magát ( igen ez is egy módja ) Van, aki beszélgetésbe kezd.  Van, aki társfüggő lesz.. Van, aki kisállatot tart. Az biztos, hogy mindenki módot talál rá..

Ha az első 4 szükséglet magas szinten kielégül egy cselekvésben, akkor NAGYON MOTIVÁLTAK leszünk csinálni azt a dolgot.  Nem kell a főnöknek noszogatnia. Nem kell mantrákat mondogatni vagy bugyuta motivációs videókat nézni..  Egyszerűen jönni fog a HAJTÓERŐ.

 

Ha az első 4 kielégül, akkor van esélyünk, hogy a maradék 2 is fog. Őket úgy hívjuk..

 

#5 NÖVEKEDÉS

 

Ha belegondol ebben az univerzumban minden vagy növekszik, vagy csökken. Köztes állapot nincs. Soha nem is volt. Ha a bevétele nem nő, akkor csökken. Ha a házassága nem javul, akkor romlik. Ha éppen nem hízik, akkor fogy..  Stagnálás egyszerűen nem létezik.

 

Az emberek pedig akkor ÉLNEK IGAZÁN, ha NÖVEKEDNEK.  Amikor egyre jobbak lesznek valamiben.. Egyre inkább fejlődnek.  Egyre többet tudnak. Egyre többet keresnek.. Egyre többet  és jobban csinálnak..

 

A visszaesés, az egy helyben toporgás depresszív érzésekhez vezet.

 

Ha a munkatársainak van lehetőségük NÖVEKEDNI Önöknél, akkor piszkosul jól fogják érezni ott magukat..

 

#6 HOZZÁJÁRULÁS

 

Elérkeztünk az utolsó szükséglethez. Hozzájárulásnak azt nevezzük, amikor visszaadunk valamit abból, amit kaptunk.. Amikor segítünk azokon, akiknek szüksége van rá. Amikor nem azért teszünk valamit, mert valamit kapunk cserébe, hanem egyszerűen azért, mert az a helyes.  Nagyon ritka az a cég, aki megadja ezt az érzést a munkatársainak.

 

Van értelme ennek ?

 

Ez „csak” egy tömör összefoglaló volt, de azt hiszem a lényeg átment.

Ez a 6 szükséglet áll minden egyes gondolatunk és érzelmünk mögött.  Annyira vagyunk motiváltak egy cselekvés végrehajtására, amennyire ezek a szükségleteink kielégülnek abban..

Persze nem mindenki értékeli ezeket a szükségleteket egyformán.  Van aki mindenben a bizonyosságot keresi.  Van, aki ellenkezőleg, a változatosságra vágyik a leginkább.  ..és így tovább.

A bejegyzésnek az alábbi címet adtam:  „Unott alkalmazottakból, lelkes munkatársak”.

A szükségletek kielégülésének száma és aránya egyenesen arányos azzal, hogy egy munkatárs mennyire fog lelkesedni azért, amit csinál..

A jó hír:  Ha most nem lelkesednek azért, amit csinálnak, akkor is van mód arra, hogy a jövőben ez megváltozzon.  Mindössze azt kell megváltoztatniuk, amit észrevesznek.. amiben hisznek vagy azt, amit értékelnek egy adott helyzetben..

 

Erről beszélünk legközelebb…

 Remélem segítettem.

 

-Józsi

 

Ui: Mindössze egy szokásra vagy..

Uui:  Legyen tagja annak bennfentes, ELIT vezetőkből álló listának, akik minden héten 1 szervezetfejlesztéssel kapcsolatos ( a fentihez  hasonló ) tudásanyagot kapnak..  Mindössze annyi a dolga, hogy kitölti a lenti űrlapot.. SOHA nem küldünk spam-et és bármikor 1 kattintással leiratkozhat. Ez egy nagyon klassz közösség és szívesen látnánk Önt is benne 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük