Teszt

Miért Befolyásolják Negatívan A Borús Őszi Napok A Munkatársak Hangulatát És Mit Tehet Ellene ( Akár Azonnal )

Kedves Olvasó,

 

Ha csak egy dolog van, ami mindennél jobban befolyásolja a saját és a munkatársaink teljesítményét, az nem más, mint az az érzelmi állapot, amiben a munkájukat végzik. 

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor úgy tűnik semmi sem akar összejönni.  ..és mindannyian voltunk már olyan helyzetben, amikor úgy tűnt minden amit csinálunk sikerül.

 

Mi volt a különbség ?

 

Semmi más, mint az érzelmi állapotunk.  Egy levert, elcsépelt állapotban nem számít mennyire vagyunk képzettek.  Szinte biztosan rosszul teljesítenünk majd.  Ezzel szemben egy energikus „csúcsállapotban” a ki nem fejlesztett képességeink ellenére is jó eséllyel kiemelkedőt alkotunk.  Az állapot ereje szavakkal csaknem kifejezhetetlen.

Tovább megyek.  Az érzelmi állapotunk drasztikusan befolyásolja azt a jelentést, amit a dolgoknak adunk.  Abból a jelentésből további érzelmek születnek..  az érzelmekből pedig cselekvés.. A cselekvésből pedig eredmények.  ( nem mindannyian ezen akarunk javítani ? )

 

Remélem sikerült rávilágítanom, hogy minden munkáltatónak komoly érdekében áll a saját és a munkatársak érzelmi állapotának „karbantartása”.

Erről már volt szó korábban, ezért ebben a bejegyzésben kifejezetten az őszi és téli borongós idő kiváltotta lustaság kérdésével és annak ellenszerével foglalkozunk.

Ahogyan mi emberek érzünk az sosem véletlen műve.  Bizonyos hormonok, neurotranszmitterek szintjének változása okozza a hangulatunk ingadozását..

Viszont ezeknek a hormonoknak a szintjét képesek vagyunk mi is ( gyógyszeres beavatkozás nélkül ) befolyásolni.

  

A fénynek való kitettség is meghatározó faktor

 

A nyári virító napsütésben sokkal könnyebb pozitívan gondolkodni. Ezzel szemben a téli borongós napokon könnyebb szomorúnak és álmosnak maradni.  Az álmosságért felelős ( egyik ) hormon a melatonin, aminek termelődését a napfény gátolja. Borúsabb napokon viszont nagyobb mennyiségben keletkezik.  Pontosan ezért vagyunk fáradtabbak a felhős, esős napokon.

Ennek megoldása lehet a mesterséges kivilágítás, ami szintúgy alkalmas az álmosság elűzésére.  Biztos tapasztalta már, hogy amikor éjszaka erős fény ér bennünket, akkor olyan mintha nem is lennénk álmosak.

Akár mennyire is hangzik triviálisan, a testmozgás..  a vitamindús étrend..  Az izgalmas projekteken való munka.. a helyes légzés..  a triptofánban gazdag étrend.. mind alkalmasak az érzelmi állapotunk fellendítésére..

Ezek alapján vannak olyan apróságok, amiket már ma megtehet.

Íme egy kis ízelítő..

 

  • Több fény jusson a munkavégzés helyére.. sokszor télen is van napsütés ezért a szabadban való levegőzés aranyat ér..

 

  • Apropó levegőzés.. Az oxigéndús levegő szintén hozzájárul az éber figyelmi állapot fenntartásához ( ki gondolta volna.. )

 

  • Egy gyümölcskosár a munkahelyen aranyat ér. A szokások kialakításánál megbeszéltük, mennyivel könnyebb egészségeset enni, ha az „orrunk elé” tesszük azokat.. + legjobb ha a gyümölcsöket étkezés előtt fogyasztjuk, mert gyorsan emésztődnek.. ( ha egy kiadós ebéd után eszünk gyümölcsöt, akkor puffadással is számolhatunk )

 

  • Egyre több irodában vannak olyan gépek, amelyek kis helyet foglalnak ( pl trambulin ) és pár perces használatuk felfrissíti a vérkeringést és felráz bennünket a lustaságból )

 

  • Természetesen csak mértékkel, de a gyümölcsökben és az édességekben található cukrok is képesek rövid időre növelni az energiaszintet..  ( a mértékkel szó nagyon fontos ebben a mondatban )

 

  • Kevesebb kávé és energiaital. Én magam is iszom kávét ( reggelente egyet ).  Nem egy tanulmány bizonyítja a jó minőségű kávé egészségre való pozitív hatását, DE..  ez kizárólag a mértékletes fogyasztásra IGAZ.  A koffein egy olyan anyag, ami az energiafelhasználás során keletkező adenosin helyét foglalja el a neuronokon.  Minél tovább vagyunk ébren, annál több adenosin keletkezik, ami jelzi a szervezetnek, hogy pihennie kell.  Az adenosin a neuronból kikerülve egy receptorhoz kapcsolódva beindítaná azokat a reakciókat amelyek elálmosítanak bennünket.  Ez az, amit a koffein megakadályoz. Ennek következtében az agy kompenzálni kezd és mégtöbb adenosin receptort épít a neuron membránjába..  ezért kell egyre több kávé ugyanannak a hatásnak az eléréséhez.  ..és ezért vagyunk hulla fáradtak kávé nélkül..  Jó hír:  Ha fokozatosan csökkentjük az adagot, akkor idővel az egyensúly is helyreáll és nem kell a koffeintól várnunk az energiát..

 

  • A szerotonin, ami a hangulatunkat befolyásolja egy triptofán nevű aminósavból keletkezik. Ez a triptofán benne van a tojásban.. a szójában.. bizonyos húsokban.. és pl. a banánban.  A testmozgás.. a fontosság érzése.. A mosolygás és a megbecsülés érzése szintén természetes módon emeli a szintjét.

 

Bármelyiket is alkalmazza, nagy mértékben növeli az esélyét a saját és munkatársai érzelmi állapotának felturbózására.  Hirtelen nem jut eszembe semmi ami ennél fontosabb lenne…

 

Remélem segítettem.

 

Józsi

Ui: Mindössze egy szokásra vagy..

Uui:  Legyen tagja annak bennfentes, ELIT vezetőkből álló listának, akik minden héten 1 szervezetfejlesztéssel kapcsolatos ( a fentihez  hasonló ) tudásanyagot kapnak..  Mindössze annyi a dolga, hogy kitölti a lenti űrlapot.. SOHA nem küldünk spam-et és bármikor 1 kattintással leiratkozhat. Ez egy nagyon klassz közösség és szívesen látnánk Önt is benne 🙂


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük